H’ART Museum Amsterdam onthult Kandinsky tentoonstelling

Samen met de heropening van het Amsterdamse kunstmuseum H’ART wordt een belangrijke Kandinsky-tentoonstelling gehouden. Vanaf dinsdag zijn er meer dan zestig werken te zien van de beroemde schilder en abstracte kunstpionier Wassily Kandinsky (1866-1944).

Volgens Annabelle Birnie, directeur van H’ART, markeert dit ook het begin van een nauwe internationale samenwerking met het Parijse museum Centre Pompidou. Dit verklaarde ze maandag. Het Parijse museum, dat een van de grootste collecties schilderijen van Kandinsky bezit, is de bron van de tentoongestelde kunstwerken.

Een artistieke nalatenschap

De tentoonstelling schetst de levensloop van de kunstenaar van zijn impressionistische vroege figuratieve schilderijen tot zijn abstracte geometrisch gevormde doeken. Curator Birgit Boelens legt uit dat Kandinsky’s levensverhaal verweven is met de geschiedenis van de abstracte kunst.

Onder invloed van crises, oorlogen, revoluties en persoonlijke spelingen van het lot, is zijn verhaal duidelijk zichtbaar in de rijkdom en diversiteit van zijn kunst.

Na een korte periode als advocaat verliet Kandinsky in 1896 het Russische Rijk waar hij was opgegroeid om zijn artistieke carrière in Duitsland voort te zetten. Na een lange reis vestigde hij zich in München. Hij werd Duits staatsburger en was een van de oprichters van de Blue Riders.

Daarnaast gaf Kandinsky lezingen aan het Bauhaus in Dessau en Weimar. Uiteindelijk verliet hij de nazi’s en ging naar Parijs. In 1944 overleed hij daar als Frans staatsburger.

Abstracte meesterwerken zoals „Met de zwarte boog“ (1912), „In grijs“ (1919) en „Op wit“ (1923) staan centraal in de tentoonstelling. Verder heeft het Amsterdam Museum de „Salon“ opgezet met muurschilderingen van vier meter hoog. Het is nu mogelijk voor kijkers om een kunstwerk te betreden.

Het origineel, dat in 1922 door Kandinsky en zijn Bauhaus-studenten werd gemaakt, bestaat niet meer. Het werd echter in 1977 herbouwd ter voorbereiding op de opening van het Centre Pompidou.

Koning Willem-Alexander zal dinsdag zowel het museum als de tentoonstelling openen. Na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 splitste het Amsterdamse Museum Hermitage zich af van zijn moedermuseum, de Hermitage in Sint Petersburg, en nam het de naam H’ART aan.

Het zal nu nauw samenwerken met het Smithsonian American Art Museum in Washington, DC, het British Museum in Londen en het Centre Pompidou.

Schreibe einen Kommentar